W czasie używania diety trzeba przyjmować witaminy

W czasie stosowania diety, mającej na celu ograniczenie masy ciała oraz w czasie, kiedy wykorzystujemy środki na odchudzanie, powinno się zwrócić szczególną uwagę, żeby przyjmować odpowiednią ilość niezbędnych witamin oraz minerałów. W miarę odchudzania łatwo jest bowiem nabawić się niedoborów witamin, zwłaszcza, jeżeli wykorzystywana przez nas dieta nie jest odpowiednio zbilansowana.


Żeby ustrzec się tego, należy przede wszystkim spożywać spore ilości warzyw oraz owoców, które są cennym zasobem witamin oraz minerałów. Każda z witamin oraz każdy z minerałów piastuje określone zadania w organizmie, a ich niedostatki są w stanie skutecznie komplikować realizację tych funkcji, prowadząc do powstania chorób lub pogorszenia kondycji zdrowia.
Istnieją dwa zasadnicze rodzaje witamin – witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Większość witamin jest rozpuszczalna w wodzie, a jedynie cztery witaminy należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach akumulowane są w tkance tłuszczowej w organizmie człowieka oraz w wątrobie. Są one przechowywane aż do momentu, gdy organizm będzie je potrzebował. Niektóre z nich mogą być magazynowane nawet do sześciu miesięcy.